Транспорт в Унгария- Будапеща

Транспорт

Транспорт

Транспорт в Унгария-Будапеща

 

 

Летище


Летището на Будапеща – Ферихеги (Ferihegy), е разположено на 15 км южно от града.  Има няколко начина да се предвижите от летището до Будапеща.

 

Автобус

 Автогара Неплигет,Будапеща. Тук пристигат всички международни и национални автобуси.Градски транспорт 

автобус №200 Е  - движи се от 05.00 часа до полунощ. Крайната спирка е метростанция Köbánya-Kispest. Оттук можеде да вземете метрото и да стигнете до центъра на града - площад Deák Ferenc. Пътуването отнема около 40 минути. Единичен билет струва 320 унгарски форинта (около 1,20 евро).
Уеб сайт: www.bkv.huМини бусове

Мини бусовете са най-удобни за пристигащите туристи, защото се движат денонощно.
Уеб сайт: www.airportshuttle.hu

Билети можете да си закупите от будките за вестници и машините за билети.Такси


Таксито ще ви вземе между 5000 до към 8000 форинта (около 30 евро).

 

Обществен транспорт


В Будапеща има метро, рейсове, тролейбуси, трамваи и градска железопътна мрежа (HÉV). В работни дни автобусите, трамваите и тролейбусите се движат от 04.30 до 23.00 часа. Метрото има три линии.

Билетите за пътуване се купуват преди да се качите в превозното средство; не можете да си купите билет от шофьора. Билети можете да закупите от билетните автомати, будките за вестници и цигари. Един билет е валиден за едно пътуване без прикачване за всички средства на градския транспорт без тези части на HÉV, които са извън територията на столицата Будапеща. 
Билетите се перфорират в малки червени кутии, разположени до вратите на автобуси, трамваи, тролейбуси и другите средства за транспорт, преди всяко пътуване. При метрото валидаторите са разположени до ескалаторите.

Контролът по редовността на пътниците е много сериозен. Някои от кондукторите са с униформи, други не, но всеки кондуктор задължително носи червен отличителен бадж и значка с името и снимката си. 

Всички унгарски граждани и гражданите на страни-членки на ЕС, които са над 65-годишна възраст пътуват безплатно в градския транспорт на Будапеща.

Цената на билет за единично пътуване е 320 форинта или 1,20 евро. За туристите има множество комбинирани предложения.
Уеб сайт: www.bkv.huТаксита


По-добре е да ви поръчат такси от хотела или ресторанта, в който сте, отколкото да си спрете на улицата. Използвайте единствено лицензираните, които са с жълти табели.

City Taxi (англоговорящи)
Тел: +36 1 211 11 11

Fö Taxi
Тел: +36 1 222 22 22

Rádió Taxi
Тел: +36 1 377 77 77