Времето
в
Чехия

2 °C

Ниска слоеста облачност

вятър 17 km/ч

2018-12-13 -3 | 0 °C
2018-12-14 -4 | 0 °C
2018-12-15 -4 | -1 °C
2018-12-16 -9 | -1 °C

Забележителности в Острава

Забележителности

Една от най-впечатляващите забележителности в Острава е базиликата на Божествения Спасител, която е построена през 1889 година. През петдесетте години на двадесети век градът се превръща в център на тежката промишленост. 

През деветдесетте години на миналия век реструктуризацията на промишлеността довела до свиване на минната дейност. Последната вагонетка въглища била изкарана през 1994 година и положила края на повече от двувековната история на въгледобива в Острава. През 1997 година градът станал жертва на голямо наводнение, станало известно като хилядолетната вода.

Една от основните атракции на града е минният музей на Острава, който е събрал различни детайли и интересни подробности за промишлеността в града. В музея може да се види екипировката, която са използвали през деветнадесети век миньорите, които са слизали дълбоко под земята, за да изкарат на повърхността въглища.

Градският музей на Острава се намира в старата сграда на кметството. В музея се намират интересни предмети, свързани с историческото развитие на Острава. В музея има астрономически часовник, който е гордостта на местните жители.

В града има и музей на противопожарната дейност, който е събрал интересни предмети, датиращи от началото на двадесети век, когато всъщност е започнала противопожарната дейност в Острава.

Туристите не пропускат да посетят пивоварната на Острава, където могат да разберат как се приготвя националното питие на страната.