Сегед Унгария забележителности

Забележителности в Сегед

Търси моста

В центъра на Сегед на всяка крачка могат да се видят изящни примери за барокова и ар-нуво архитектура. На реката пък най-голямата атракция са мостовете – цели 8 на брой. Изобщо, ако попиташ някой за отправна точка, ще те упъти с „Търси моста!“. Другата отправна точка и централна забележителност е катедралата, или както я наричат – Дом Тер. Огромна, чудовищна сграда с две остри кули, които се врязват право в небето. През нощта е осветена по невероятен начин, което я прави много привлекателна за снимки. Във вътрешността на катедралата може да се види гигантски орган с над 10 000 тръби. Забележително произведение на изкуството!

Там, на площада с катедралата, се намира и Националният пантеон, където можете да видите най-различни исторически личности от унгарската история, увековечени с бюстове и паметни плочи. 

В миналото Сегед е бил ограждан от крепост, която е отнесена от голямото наводнение през 1879 г. За съжаление, след като от стените не останало почти нищо, първенците на града решили да действат кардинално, и бутнали каквото е останало. След наводнението оцеляват само 265 от близо 6000 сгради в града, но в по-общ план това се е отразило добре на града, който взима най-доброто от тогавашните образци в Рим, Ваймар, Берлин, Виена, Лондон, Брюксел...

Още от забележителностите, които можете да разгледате са Средновековната крепост „Св. Димитър”, Кметството, прекрасната Оброчна църква от 1910 г., издигната като благодарствен дар за възраждането на Сегед след наводнението, Турските бани, мостът „Ференц”, който е нещо много сходно с „Моста на въздишките” във Венеция. 

Отделете време да минете и през масивната и богато украсена Голяма синагога, завършена през 1903 г. - това е една от най-големите синагоги в Европа. Еврейската общност в Сегед е наброявала над 50 хиляди преди Втората световна война.