»нфо —егед

—егед - ”нгари€

√радът, важна точка на кръстопът€ между »зтока и «ападна и ÷ентрална ≈вропа!

»стинска перла в короната на унгарските градове е град —егед, но често остава леко встрани от стандартните туристически маршрути. ¬същност никак не е лесно да го подминеш, защото е трети (според н€кои класации – четвърти) по големина град в ”нгари€. » докато ро€ците посетители щракат замъците в Ѕудапеща, то в —егед можеш да се насладиш на истинско спокойствие и неверо€тна истори€, архитектура, забележителности. » много мили и любезни, макар и малко сдържани за нашенски€ вкус хора. 

√рад —егед е изключително интересен. “ой се намира  на брега на “иса, малко на юг от м€стото, където в не€ се влива река ћуреш. яв€ва се важна точка на кръстопът€ между »зтока и «ападна и ÷ентрална ≈вропа – през града (по-точно – в покрайнините му) минава ≈75. —тратегическото му положение – близо и до —ърби€, и до –умъни€ – прави —егед изключително интересно м€сто, в което можете да срещнете най-различни типажи, интересна арихитектура, дори по-разнообразна храна от останалата част на ”нгари€. 

¬ —егед има около 170 хил€ди жители, и макар че е университетски град, не се усеща истински наплив от хора както, да кажем, в —офи€. 

“ози град е блест€що устроен със система от три пръстена, които се пресичат от широки и добре уредени градски булеварди. «адръствани€ н€ма да видите. √радски€т транспорт е навс€къде, а релсите на трамваите са покрити със зеленина. ќтделете време да минете и през масивната и богато украсена √ол€ма синагога, завършена през 1903 г. - това е една от най-големите синагоги в ≈вропа. ≈врейската общност в —егед е набро€вала над 50 хил€ди преди ¬тората световна война. 

¬ центъра на —егед има десетки кафенета на открито и чудесни ресторанти. ”нгарската кухн€ е специфична, но много интересна – опитайте непременно гулаш, както местните специалитети с паприка, наричана „червеното злато на —егед“. ƒа, точно така – ”нгари€, и в частност —егед, се слав€т със сво€ пипер! 

–азходете се из уличките на запазената част на —тари€ град, където по ъглите свир€т музиканти и има кокетни галерии, магазинчета и отново кафенета. 

≈дни от най-интересните събити€ в града са —егедски€ летен фестивал, който е най-големи€т в ”нгари€ – три месеца театрални, музикални и вс€какви културни събити€ на локации из цели€ град. —егед също така често е домакин на международни и световни състезани€ по кану ка€к – в покрайнините на града има отличен гребен канал.