Пътеводител, дестинация Унгария

Унгария

Унгария

Пътеводител, дестинация Унгария

Всичко за вашето пътуване до Унгария


Природа

Природа

Природа

Природата на Унгария-релеф, планини, реки...

 

Релеф Унгария: Територията на Унгария има преимуществено равнинен характер. Голяма част от страната е разположена в Панонската низина. Западната й част, която е наречена Дунантул, е предимно хълмиста със средна надморска височина от 300 м. Източната част на Панонската ранина се нарича Алфьолд и има плосък, изключително равнинен релеф. В западната част на Унгария се намират предалпийските височини, чиято средна надморска височина е 500-800 м. На север от Езерото Балатон се намира платообразен масив. Близо до границата със съседна Словакия са разположени крайните дялове на Карпатите, които достигат средна надморска височина от 1000 м. В планините до границата със Словакия се намират едни от големите карстови пещери в Европа, изпълнени с подземни реки и езера.

Реки Унгария: Най-характерното за реките в Унгария е, че всичките извират извън територията на страната. Безспорно двете най-големи реки в Унгария са Дунав и Тиса. Те имат огромно стопанско и транспортно значение за страната. Имат десетки по-малки притоци. Дунав тече през Унгария в продължение на 417 км, а Тиса – на 596 км.

Планини Унгария: Унгария е предимно равнинна страна, на чиято територия няма високи планини. Все пак най-значимите от тях за Матра, Бюк и Бьорьожен.

НАЙ-ВИСОК ВРЪХ: Кекеш (1014 м), разположен в Матра

  
Транспорт

Транспорт

Транспорт

Транспорт в Унгария-Будапеща

 

 

Летище


Летището на Будапеща – Ферихеги (Ferihegy), е разположено на 15 км южно от града.  Има няколко начина да се предвижите от летището до Будапеща.

 

Автобус

 Автогара Неплигет,Будапеща. Тук пристигат всички международни и национални автобуси.Градски транспорт 

автобус №200 Е  - движи се от 05.00 часа до полунощ. Крайната спирка е метростанция Köbánya-Kispest. Оттук можеде да вземете метрото и да стигнете до центъра на града - площад Deák Ferenc. Пътуването отнема около 40 минути. Единичен билет струва 320 унгарски форинта (около 1,20 евро).
Уеб сайт: www.bkv.huМини бусове

Мини бусовете са най-удобни за пристигащите туристи, защото се движат денонощно.
Уеб сайт: www.airportshuttle.hu

Билети можете да си закупите от будките за вестници и машините за билети.Такси


Таксито ще ви вземе между 5000 до към 8000 форинта (около 30 евро).

 

Обществен транспорт


В Будапеща има метро, рейсове, тролейбуси, трамваи и градска железопътна мрежа (HÉV). В работни дни автобусите, трамваите и тролейбусите се движат от 04.30 до 23.00 часа. Метрото има три линии.

Билетите за пътуване се купуват преди да се качите в превозното средство; не можете да си купите билет от шофьора. Билети можете да закупите от билетните автомати, будките за вестници и цигари. Един билет е валиден за едно пътуване без прикачване за всички средства на градския транспорт без тези части на HÉV, които са извън територията на столицата Будапеща. 
Билетите се перфорират в малки червени кутии, разположени до вратите на автобуси, трамваи, тролейбуси и другите средства за транспорт, преди всяко пътуване. При метрото валидаторите са разположени до ескалаторите.

Контролът по редовността на пътниците е много сериозен. Някои от кондукторите са с униформи, други не, но всеки кондуктор задължително носи червен отличителен бадж и значка с името и снимката си. 

Всички унгарски граждани и гражданите на страни-членки на ЕС, които са над 65-годишна възраст пътуват безплатно в градския транспорт на Будапеща.

Цената на билет за единично пътуване е 320 форинта или 1,20 евро. За туристите има множество комбинирани предложения.
Уеб сайт: www.bkv.huТаксита


По-добре е да ви поръчат такси от хотела или ресторанта, в който сте, отколкото да си спрете на улицата. Използвайте единствено лицензираните, които са с жълти табели.

City Taxi (англоговорящи)
Тел: +36 1 211 11 11

Fö Taxi
Тел: +36 1 222 22 22

Rádió Taxi
Тел: +36 1 377 77 77