Дебрецен Унгария забележителности

Забележителности в Дебрецен

Дебрецен Унгария забележителности

Дебрецен по време на своята история градът е бил столица на Унгария два пъти - през 1849 год. и през 1945 год. На площада Кошут може да видите символа на града, калвинистката Велика църква, където Лайош Кошут прочита Декларацията за независимост на 14 април 1849 год. От кулата на църквата ще имате възможност да се насладите на прекрасна гледка към града. Зад Великата църква се намира Калвинсткият колеж, където видни фигури на унгарската култура са учили и който е работил без прекъсване от 1538 год. 

Архивите на Калвинистката църква и Музеят за история на образованието и религиозните изкуства се помещава тук. Голямата библиотека има редки книги, които се считат за уникални в Европа, както и в света. Колекцията включва варианти на Библията на повече от 250 езика. В непосредствена близост до колежа е разположен най-старият площад на града – Дери, който е обявен и е предпочитано място за отдих в града с хубави фонтани и удобни пейки.

Музеят Дери е построен между 1926 и 1928 год. и представя богата колекция от история, археология, етнография, култура и местни реликви. Литературният музей събира богатите литературни традиции на града и представя близо 50 хиляди експонати, ръкописи, предмети на изкуството от времето на поета Mihály Csokonai Vitéz до днес. 

Важни колекции са настанени също и в Memorial Museum на László Holló и Memorial Museum на Ferenc Medgyessy. Тези, които се интересуват от народното творчество, могат да посетят къщата Тимар, където могат да се запознаят с традициите, както и с произведения на съвременни художници. 

В най-красивата част на града, наречена Голямата гора, се намира Университетът в Дебрецен, основан през 1912 год. Впечатляващата нео-барокова сграда е добре проектирана, във френски стил. Има и монументален парк със статуи на известни проповедници, както и огромен фонтан.

Дебрецен предлага различни културни и забавни програми през цялата година, включително фестивали и концерти. Програмите като Карнавал на цветята, Седмичният карнавал (15-21 август), Международният фестивал на военните духови оркестри, дни, посветени на джаза в рамките на фестивала на поезията, Пролетният и Есенен фестивал и други привличат стотици хиляди посетители в града всяка година.

Първата защитена зона за опазване на природата на Унгария е 1082 хектара Великата гора на Дебрецен. През нейната територия можете да намерите Aquaticum медицински и Bath Centre с новия си закрит Средиземно Bath Pleasure открит през 2003 г., както и Fun Fair, Зоологическата градина и един от местните жители ", любимите места за отдих, езеро Békás. В квартала можете да намерите няколко ресторанта с приятна атмосфера с вкусни унгарски ястия и специалитети пече във фурната.